Sådan graver du en grøft til dræn

Måske er du en af de heldige husejere med en stor have som bliver forvandlet til et sumpområde efter regnvejr. Det kan være ganske anstrengende selvom ungerne synes at det er fantastisk at få deres helt egen mudderpøl.

Hvis vandet samler sig i din have er det på tide at anlægge dræn. Og det bedste af det hele er at du nemt kan gøre det selv.

Maskine eller skovl

Hvis du har en stor grund, så kan det godt at det vil være lettest at leje en minigraver med profilskovl til opgaven. Den er mest effektiv når du skal lave dræn. Det er ikke sikkert at du er tryg ved at bruge en minigraver, og så må du gribe til skovl og spade i stedet for.

Det kræver lidt arbejde men resultatet kan blive mindst lige så godt.

Planlæg forløbet

Dræn kræver lidt beregning og planlægning. Vandet skal nemlig løbe væk fra huset, men det må ikke løbe ind til naboen. Du skal altså planlægge det sådan at vandet ender et sted hvor det ikke gør skade. Du kan eventuelt koble et drænrør på kloaken.

Beregn faldet på dit dræn. Der skal være et fald på drænet, ellers løber vandet ikke væk. Jo dybere dit drænrør ligger, jo større område kan det dræne for vand. Et dræn skal ligge i cirka 120 – 150 centimeters dybde.

I gang med at grave

Du er nu klar til at grave ned i den rette dybde. Derefter kan du bruge to pæle med en snor der har dit beregnede fald. Grav faldet og beklæd din grøft med en ukrudtsdug som forhindrer rødder i at ødelægge dit dræn.

Læg et lag ral i bunden og læg drænrøret på plads. Kobl det til kloaken og dæk med ukrudtsdug, ral og jord.